Des dels anys 40, quan el Opus Dei donava els seus primers passos a Catalunya, sant Josemaría va veure la importància d’impulsar una residència universitària a Barcelona. Aprofitant un viatge a aquesta ciutat, en 1943 va regalar una imatge de la Verge amb la invocació «Sancta Maria Spes Nostra Seus Sapientiae», perquè fos la primera pedra de Monterols. La imatge es troba actualment a la sala d’estudi del Col·legi Major.

Així van començar les cerques de terrenys i gestions per al nou projecte. Anys més tard, al maig de 1948, sant Josemaría va poder veure les obres en fase bastant avançada. Durant aquesta estada va parlar amb moltes persones, els va demanar personalment col·laboració econòmica per a aquest projecte i els va explicar la repercussió cultural i social que tindria aquesta iniciativa a la ciutat. També va fer alguns suggeriments sobre les instal·lacions de la casa: per exemple, en el oratori va proposar posar la frase evangèlica Veritas liberabit vós («la veritat us farà lliures» [Jn 8,32]), que avui es llegeix en la llinda del presbiteri.

En 1949, amb el curs acadèmic ja començat, es va inaugurar el Col·legi Major Monterols. No obstant això, sant Josemaría no tornaria a visitar la residència fins a passats uns anys, doncs des de mitjans dels quaranta residia a Roma. Del 16 al 18 de setembre de 1962 va estar a Barcelona: era la primera vegada -i també seria l’única- que pernoctaria en Monterols. Es va allotjar a l’habitació anomenada «de convidats», situada en el primer pis, al final del passadís, a la dreta. Avui es conserven els mobles que hi havia llavors i alguns records d’aquestes jornades. Va aprofitar aquests dies per reunir-se amb diferents persones de Barcelona i va acudir a alguns llocs de la ciutat. Lògicament, també va tenir trobades amb els residents.

Perquè hi hagués més espai – llavors no existia l’actual sala d’estar-, es va habilitar el vestíbul de «planta 0», amb l’escala com a graderia, en els esglaons de la qual es va asseure sant Josemaría envoltat d’universitaris. Van ser trobades familiars amb preguntes, anècdotes del Col·legi Major, cançons… Sant Josemaría responia a les inquietuds d’aquells estudiants, convidant-los a transformar la cultura i la societat amb la llum de l’Evangeli, i a buscar a Déu en l’estudi. També els va parlar de la història de Monterols i de com havia costat especialment els començaments del treball apostòlic del Opus Dei a Barcelona. Va partir el 18 de setembre a primera hora del matí. El record d’aquells dos dies intensos va quedar gravat entre els estudiants que vivien o freqüentaven Monterols.

Sant Josemaría va viatjar altres vegades a la Ciutat Comtal, però no consta que estigués de nou en Monterols. Sí va passar, en canvi, diversos moments amb els residents. El 3 de maig de 1969, el llavors director del Col·legi Major va tenir ocasió de parlar amb el fundador del Opus Dei, aprofitant que es trobava en terres catalanes. Entre altres coses li va explicar que els estudiants de Monterols s’havien presentat a un concurs de cors a la universitat i no ho havien fet bé, doncs, va afegir, en la residència faltava ambient musical… En saber que estaven desproveïts de material musical «modern», sant Josemaría va regalar al Col·legi Major dues guitarres elèctriques, un baix, una bateria, dos micròfons i un amplificador. Pot imaginar-se l’alegria amb què van rebre la notícia els residents. Al seu moment es va donar ús a aquests instruments i se’ls va treure molt partit. Avui alguns d’aquests instruments es conserven en la vitrina de «planta 0» amb una placa que recorda aquest «regal».